Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΕΥΑ*24#

ΕΥΑ*24#

Πράσινο ομιχλώδες αέριο σκαρφάλωνε τους ουρανοξύστες της πόλης, ενώ η ταχύτητα αναπαραγωγής της προσομοίωσης αυξανόταν αργά αλλά σταθερά. Ένα βήμα πλέον έπαιρνε μόλις τρία λεπτά για να ολοκληρωθεί. Πίσω από το νέφος διακρίνονταν αχνά μορφές προσώπων, φιγούρες αρχαίων θεών που παρατηρούσαν βλοσυρά τις εξελίξεις. Στροβιλίζονταν χαοτικά σε αργή κίνηση με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά τους να διαλύονται σε μια άμορφη μάζα καπνού.
         Κάτω στην πόλη οι δρόμοι ήταν σχεδόν άδειοι, με κάποιες εξαιρέσεις υπνωτισμένων ατόμων που περιφέρονταν χωρίς προορισμό στις λεωφόρους σαν πνεύματα τη νύχτα της δευτέρας παρουσίας. Η πράσινη ομίχλη άρχισε να υποχωρεί δίνοντας τη θέση της σε αδύναμες αχτίδες φωτός. Βλέποντας την ομορφιά του αναγεννημένου τοπίου ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς πως όλα ήταν φτιαγμένα από κύματα και σημεία προγραμματισμένα να αντιδρούν κατάλληλα σε κάθε νέα συνθήκη. Το περιβάλλον ήταν ένας οργανισμός που προσαρμοζόταν στο περιεχόμενο του. Το σύστημα τρεφόταν από τις εντυπώσεις των ζωντανών συστατικών του.
         Η ΕΥΑ*24# ήταν το πιο συναισθηματικό ανδροειδές της πόλης. Δάκρυζε όποτε της το ζητούσες και μπορούσε ακόμα και να γελάσει αυθόρμητα με το νέο πρόγραμμα Στιγμιαίας Εκτίμησης Παραμέτρων. Έμενε στο κέντρο της πόλης, κάποτε μέρος γεμάτο ζωή και κίνηση, πλέον σιωπηλή αντανάκλαση που αρνείται να χαθεί. Μέσα στο διαμέρισμα ανοιγόκλεινε τη λάμπα κρατώντας τα μάτια ανοιχτά για όσο πιο πολύ μπορούσε. Ήθελε να αναπλάσει στα μάτια της την εικόνα ενός ονείρου που είχε δει το προηγούμενο βράδυ.
         Στο όνειρο έβλεπε πως περπατούσε πάνω σε πορφυρό φως στη μέση του κενού χώρου και γύρω απλωνόταν η άβυσσος. Ένα σύννεφο πού και πού εμφανιζόταν ακριβώς μπροστά της, υπήρχε όμως κάτι σε αυτό που το έκανε να μοιάζει τεχνητό. Ήταν σαν να τυπωνόταν απευθείας στον αμφιβληστροειδή χωρίς κάποιο οπτικό ερέθισμα. Αυτή την αίσθηση προσπαθούσε να ανασκευάσει κοιτώντας επίμονα τη λάμπα να αναβοσβήνει επαναληπτικά.
         Μόνο που μια φορά η λάμπα έσβησε και δεν ξανάνοιξε. Το δωμάτιο έσταξε σκοτάδι και η ΕΥΑ*24# ένιωσε το στομάχι της να κόβεται στη μέση από μια απειλητική συχνότητα στην ατμόσφαιρα. Πίσω από το σκοτάδι ακούστηκε η φωνή της Θεάς-Ερπετό, έστελνε μια πρόσκληση σε ένωση. Η ΕΥΑ*24# δεν ήξερε αν απευθυνόταν μόνο σε αυτή ή αν καλούσε τους πάντες σε όσμωση μαζί της. Ήταν μήπως μία από εκείνες τις περιπτώσεις για τις οποίες όλοι είχαν ακούσει αλλά κανείς δεν είχε ποτέ δει στην πραγματικότητα; Οι τελευταίες αυτές σκέψεις ήταν θολές και γρήγορα αντικαταστάθηκαν από ασυνάρτητες φράσεις όπως «σκυλί στα όρθια» και «μπλε φανάρι – αδύνατο σκαλοπάτι».
         Ξόδευε όλη της την ενέργεια προσπαθώντας να μαζέψει τη λογική της, να διορθώσει τα κυκλώματα της μητρικής και να στερεώσει την αισθητηριακή της αντίληψη στις τρεις χωρικές και χρονικές διαστάσεις. Η προσπάθεια κατέληγε στο αντίθετο αποτέλεσμα, η σκέψη της χανόταν στον ενδιάμεσο Γκρίζο Χώρο επιπλέοντας στο κενό σαν να ήταν κρεμασμένη από αόρατα σκοινιά σε κάθε κατεύθυνση του Κάπου. Αφέθηκε.
Το ταξίδι στο Ίδιο Σημείο ήταν πολύ μεγάλο ή τουλάχιστον έτσι της φάνηκε. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια σήραγγα και πήρε διαστάσεις λογικής μέχρι που ήταν αρκετά λογική για να χωράς μέσα. Η ΕΥΑ*24# πέρασε τη σήραγγα και άλλαξε κόσμο (η τεχνολογία αυτή αργότερα έγινε γνωστή ως «Κοσμικός Πολυδιαστατικός Ανελκυστήρας (Κ.Π.Α.)».
Βρισκόταν σε ένα τεράστιο κήπο όπου όλα δούλευαν ρυθμικά και συνέθεταν μια αφηρημένη, ήρεμη εντύπωση σαν νοσταλγική ανάμνηση αλλά με μια δόση κινδύνου μέσα της. Η εικόνα ήταν γρατσουνισμένη, ο ήχος είχε λίγα παράσιτα. Το φως ήταν πολύ δυνατό, σχεδόν εκτυφλωτικό και όλα συνέχιζαν σε μια μεγάλη αντήχηση.
Ξαφνικά όλα ησύχασαν και άρχισαν να παίρνουν ένα σκούρο μπλε χρώμα. Η ΕΥΑ*24# έπεσε στα γόνατα νιώθοντας ένα ποτάμι δακρύων να κυλάει από τα μάτια στα μάγουλα, στο λαιμό, στο στήθος. Η βαρύτητα, έννοια ξεχασμένη από παλιά, έκανε την παρουσία της αισθητή ρίχνοντας τους ανθρώπους στο έδαφος, χύνοντας τα δάκρυα στο μάρμαρο. Δεν ήταν το πρόγραμμα Στιγμιαίας Εκτίμησης Παραμέτρων που προκαλούσε αυτό τον κατακλυσμό συναισθημάτων. Μια νέα αλήθεια στερεώθηκε στο οικοδόμημα της πραγματικότητας.

Η ΕΥΑ*24# δεν ήταν πια ανδροειδές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου